Studia magisterskie (II stopnia)
kierunek: Chemia, specjalność: Analityka środowiskowa i żywności
Studia inżynierskie (I stopnia)
kierunek: Chemia i analityka przemysłowa
Zapraszamy do wyboru studiów I stopnia na kierunku Chemia i analityka przemysłowa na Wydziale Chemicznym Politechniki Wrocławskiej
Zapraszamy do wyboru studiów II stopnia na kierunku Chemia, specjalnosci Analityka środowiskowa i żywności na Wydziale Chemicznym Politechniki Wrocławskiej
Zmiany w warunkach życia i środowiska naturalnego człowieka związane z rozwojem nauki, techniki i technologii spowodowały olbrzymi wzrost znaczenia chemii analitycznej i analityki. Chemia analityczna to nie tylko jedna z najważniejszych i najbardziej dynamicznie rozwijających się dziś dziedzin chemii. Technologie nowych materiałów, ochrona stanu skażenia środowiska naturalnego, badania żywności, medycyna, a także takie dziedziny nauki jak archeologia czy kryminologia są obecnie związane z możliwościami pomiarowymi i rozwojem chemii analitycznej.
Współczesna chemia analityczna jest dyscypliną naukową zajmującą się ustalaniem: składu układów materialnych (analiza jakościowa i ilościowa substancji), struktury cząsteczek i ciał stałych, przemian zachodzących w czasie i przestrzeni w obrębie analizowanych materiałów i cząsteczek, czy specjacji. Jako nauka interdyscyplinarna ma ona zastosowanie nie tylko w chemii, ale także w medycynie, ochronie środowiska, toksykologii, biologii, mikrobiologii, kryminalistyce, archeologii i wielu innych dziedzinach nauki i techniki. Przedmiotem badań chemii analitycznej są m.in.: rośliny, zwierzęta i człowiek, powietrze, woda i gleba, żywność, leki, barwniki, kosmetyki, środki ochrony roślin, nawozy, paliwa, włókna syntetyczne, masy plastyczne, metale i ich stopy, etc. Jednocześnie stale wzrasta nie tylko zakres przeprowadzanych badań i kontroli, lecz także wymagania co do treści i jakości informacji analitycznych. Dlatego też stosowane są różnorodne metody klasyczne (analiza wagowa i miareczkowa) oraz instrumentalne, w tym atomowa spektrometria absorpcyjna z atomizacją w płomieniu lub kuwecie grafitowej (FAAS, GFAAS), optyczna spektrometria emisyjna ze wzbudzeniem w plazmie sprzężonej indukcyjnej (ICP-OES), spektrometria mas z jonizacją w plazmie sprzężonej indukcyjnie (ICP-MS), fluorescencja rentgenowska (XRF), dyfrakcja rentgenowska (XRD), techniki chromatografii gazowej oraz cieczowej z różnego rodzaju detektorami oraz techniki elektroanalityczne.
Program specjalności daje możliwość poznania zaawansowanych instrumentalnych metod analitycznych:
- spektroskopowych (AAS, ICP-OES, spektroskopii IR i UV/VIS, spektrometrii mas, XRF, XRD)
- chromatograficznych (wysokosprawnej chromatografii cieczowej, chromatografii gazowej)
- elektroanalitycznych
- izotopowych (spektrometria promieniowania gamma)
Studenci specjalności Analityka środowiskowa i żywności zapoznają się z nowoczesnymi fizykochemicznymi (instrumentalnymi) metodami analizy, ich podstawami teoretycznymi oraz praktycznym zastosowaniem.
Każdego roku około 20-30 studentów uzyskuje dyplom mgr inż. o specjalności Analityka środowiskowa i żywności
Lista zatwierdzonych tematów prac dyplomowych na studiach I i II stopnia, oferowanych przez pracowników Katedry Chemii Analitycznej i Metalurgii Chemicznej dostępna na stronie Wydziału Chemicznego
W sprawach specjalności doradzają:
dr hab. inż. Anna Dzimitrowicz, prof. PWr
dr hab. inż. Piotr Jamróz, prof. PWr
dr inż. Anna Lesniewicz
prof. dr hab. inż. Paweł Pohl
dr hab. inż. Anna Szymczycha-Madeja, prof. PWr
dr hab. inż. Maja Wełna, prof. PWr